Jeg hedder Karen Rützou Cárdenas, og som mit navn indikerer, har jeg rødder i forskellige kulturer. Jeg er født i Barcelona og har en dansk far og spansk mor. Jeg er opvokset i Catalonien, men min familie har altid fokuseret på at bevare traditionerne og kulturen fra både Danmark og Spanien. Når vi mødes med familien, og vi sætter os til bords, kan man sagtens få serveret en tortilla, ristet brød med iberisk skinke og manchegoost, eller frikadeller med rødkål, kartofler og brun sovs – dog altid serveret med en god vin fra Priorat-området. Som man siger på spansk: ”i variationen findes den gode smag”, og det har altid været kendetegnende i min familie.
Jeg er fascineret af mad, kunst og vin. Jeg studerede Fine Arts på Barcelonas Universitet, og det var under mine studier, at jeg indså, at der ikke findes en mere kompleks kunst end gastronomien. Hvilken anden kunst kan man nyde med alle sanserne? Gastronomisk kunst kan ses, lugtes, røres, smages og endda høres. Den kan bringe os tilbage i tiden. Den kan berøre os følelsesmæssigt. Og den har magten til at give os et uvurderligt øjeblik af lykke.
Nået til denne erkendelse besluttede jeg at studere til konditor på den eneste kokkeskole i Europa med en Michelinstjerne. Jeg forsatte med at videreudvikle mine sanser gennem uddannelsen til sommelier, suppleret med specialiseringskurser indenfor vin på University of Adelaide i Australien.
Jeg har kombineret mine studier med arbejde på restauranter og konditorier i Spanien og Danmark. Derudover har jeg arbejdet som underviser i madlavning i Danmark for både voksne og børn. På kurserne har jeg arbejdet med forskellige typer af mad: fra spanske retter til glutenfri kost til fransk kagekunst. Jeg finder stor glæde i at dele min erfaring og at inspirere andre til nyde maden med alle sanser.
Jeg er født i Barcelona, men mine forældre flyttede ud af storbyen, da jeg var barn, til en mindre by. Jeg voksede op i et hjem, hvor jeg nød godt af masser af plads, frihed og kontakt med naturen.
Barndommen i naturen har spillet en vigtig rolle i mit liv, og jeg elsker stadig udendørs oplevelser og sport – både på land og til vands. Senere lærte årene i Danmark mig flere gode grunde til at forlade de trygge rammer – blandt andet kan man tage på udflugter i al slags vejr. Regn, blæst og sne er ikke grunde til at blive hjemme, og da slet ikke i et land med så behageligt klima som Spanien.
Jeg er meget fascineret af lokale kulturer, og jeg holder af at udforske små landsbyer, lære lokalbefolkningen at kende og prøve deres lokale mad – alt lige fra de traditionelle, hjemlige retter til de mere sofistikerede, samt de lokale vine og øl. Det er fantastisk at opleve, hvor unikt og varieret et relativt lille område kan være. Derfor er det vigtigt at komme ud i alle afkroge for at opsøge de små detaljer og ikke miste et eneste hjørne; de steder, som ikke omtales i guidebøger men bare skal opleves.
Hvis jeg skal beskrive mig selv med et ord, vil det være ”nysgerrig” eller ”livlig”, og jeg tror, at min personlighed har spillet en vigtig rolle i mit valg af uddannelse. Kunst og kreativitet går hånd i hånd med nysgerrighed og dét at eksperimentere. Måske af denne grund og en tidlig interesse, følte jeg mig tiltrukket af kunst og kreativitet i alle former, hvilket ledte mig til valget af studie.
Efter at have taget kurser indenfor design, gennemførte jeg en kandidatgrad i Fine Arts på Barcelonas Universitet – i en søgen efter kunstens essens. Samtidig begyndte jeg at arbejde professionelt som kunstmaler og plastikskulptør. Jeg har udstillet mine værker adskillige gange i både Spanien og Danmark, da jeg boede dér. Som kunster blev jeg fascineret af Danmark, det anderledes nordiske lys, landskabet og livsrytmen, som er meget forskellig fra den i middelhavsområdet. Således oplevede jeg, hvordan jeg kunne male og visualisere mine indtryk og følelser, som det nordiske lys og landskab fik frem i mig.
Når jeg rejser igennem et landskab, kan jeg dyrke min passion og tilfredsstille min nysgerrighed. Jeg elsker de oplevelser og indtryk, som naturen og landskaber giver mig. Jeg kan opleve lokal madkultur, lære stedets historie at kende, og til sidst illustrere mine indtryk og følelser igennem et maleri.